Trump en GOP grijpen protesten op de campus van Gaza aan om Biden aan te vallen

Voormalig president Donald Trump en andere prominente Republikeinen grijpen de uitbarsting van campusprotesten in het hele land aan om de Verenigde Staten af ​​te schilderen als uit de hand gelopen onder president Biden, en proberen de veelal vreedzame demonstraties te gebruiken als een politieke knuppel tegen de Democraten.

De pro-Palestijnse protesten op talrijke hogescholen – waaronder Columbia, Yale, Emory, de Universiteit van Zuid-Californië, de Universiteit van Texas in Austin en anderen – omvatten ook kampementen en barricades die bedoeld zijn om de veroordeling door de demonstranten van de militaire aanval van Israël in Gaza onder de aandacht te brengen. om universiteiten ertoe aan te zetten bedrijven met banden met Israël af te stoten.

Naast de ontwrichting van het leven op de campus hebben Republikeinen ook de aandacht gevestigd op de antisemitische gezangen die bij sommige protesten zijn gehoord. De kwestie wordt gecompliceerd door een debat over wat antisemitisme inhoudt – en wanneer de kritiek op Israël die grens overschrijdt – terwijl sommige studentenorganisatoren de gezangen aan de kaak hebben gesteld of hebben gezegd dat ze van externe activisten komen.

Trump, de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat, heeft de protesten aangehaald om Biden en de Democraten ervan te beschuldigen dat ze niet in staat zijn de orde te handhaven of wetteloosheid te vernietigen, een beschuldiging die hij tegen de president heeft geuit over andere actuele politieke kwesties. Hij heeft de protesten ook benadrukt als een manier om zijn eigen politieke grieven te uiten, inclusief het gebrek aan soortgelijke demonstraties rond zijn huidige strafproces.

Terwijl de protesten de afgelopen dagen als paddestoelen uit de grond zijn geschoten, hebben talloze Republikeinen manieren gezocht om ze te benadrukken als een voorbeeld van het afglijden van het land in chaos. Verschillende Republikeinse wetgevers, waaronder voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson (R-La.), hebben de campus van Columbia University bezocht, de locatie van enkele van de meest ingrijpende protesten, om de president op te roepen af ​​te treden omdat hij er zogenaamd niet in was geslaagd de demonstraties in bedwang te houden.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, een Republikein, stuurde meer dan honderd staatstroepen naar de Universiteit van Texas in Austin om pro-Palestijnse demonstranten uit de weg te ruimen, wat resulteerde in tientallen arrestaties. De meeste aanklachten tegen de demonstranten werden later ingetrokken.

De campusprotesten stellen conservatieven voor een aantal van hun favoriete doelwitten: elite-universiteiten, progressieve activisten, ‘ontwaakte’ cultuur- en burgerrechtenleiders. Bovendien stelt het aanvallen van de protesten de Republikeinen in staat het onderwerp te veranderen vanuit minder vriendelijk politiek terrein, zoals het recht op abortus en de oorlog in Oekraïne.

Hun retoriek is in veel gevallen hard. Sens. Josh Hawley (R-Mo.) en Tom Cotton (R-Ark.) hebben eiste dat Biden de Nationale Garde mobiliseert om Joodse Amerikanen op de campus te beschermen. Hawley vergeleek de impasse met de strijd om segregatie in 1957, toen president Dwight D. Eisenhower de Nationale Garde opriep om de integratie van Central High School in Little Rock af te dwingen.

Senator JD Vance (R-Ohio) suggereerde dat de demonstranten op de universiteit mentaal onstabiel waren. “Je kunt van onze openbare plekken geen vuilnisbelt maken. Geen enkele beschaving zou deze kampementen moeten tolereren. Gooi ze weg”, postte Vance op X. “Als je vreedzaam wilt protesteren, prima. Het is uw recht. Maar ga naar huis en ga aan het eind van de dag douchen. Deze kampementen zijn gewoon walgelijk. Hieraan willen deelnemen is een psychische aandoening.”

De Retoriek van de Republikeinse Partij is niet beperkt gebleven tot protesten op de campus, maar heeft soms ook betrekking op pro-Palestijnse acties in bredere zin, inclusief acties waarbij wegen en bruggen in sommige steden zijn afgesloten. Cotton drong er in een post op X op aan dat degenen die vast komen te zitten achter ‘pro-Hamas-bendes die het verkeer blokkeren’, ‘het heft in eigen handen nemen’. Na kritiek dat sommigen dit zouden kunnen lezen als een oproep tot geweld, wijzigde Cotton zijn post door te zeggen: “Neem het heft in eigen handen om ze uit de weg te ruimen.”

Aanhangers van de protesten op de campus zeggen dat ze vreedzaam verlopen en dat beschuldigingen van antisemitisme vaak een voorwendsel zijn om afwijkende stemmen de mond te snoeren.

De studenten protesteren “vreedzaam voor een einde aan de Israëlische genocide tegen de Palestijnen in Gaza”, zegt de groep Jewish Voices for Peace, die een staakt-het-vuren in Gaza steunt. gezegd van de protesten in Columbia. “… Wij veroordelen alle haatdragende of gewelddadige opmerkingen gericht tegen Joodse studenten; Door het publieke protest stop te zetten en studenten te schorsen, garanderen de acties van de Universiteit van Columbia echter niet de veiligheid van Joodse studenten – of welke studenten dan ook – op de campus.”

De oorlog tussen Israël en Gaza heeft de Democratische Partij diep gebroken, waardoor Biden maanden vóór de presidentsverkiezingen in november voor aanzienlijke politieke uitdagingen kwam te staan. Biden beloofde standvastige steun aan Israël nadat Hamas-militanten op 7 oktober de grens tussen Israël en Gaza waren bestormd en 1.200 mensen hadden gedood, waaronder veel burgers, en 253 mensen hadden gegijzeld, aldus de Israëlische autoriteiten.

Israël reageerde met een straffende militaire campagne in Gaza, waarbij meer dan 34.000 Palestijnen om het leven zijn gekomen. Israël heeft een belegering opgelegd die een humanitaire catastrofe heeft veroorzaakt nu het gezondheidszorgsysteem van Gaza is ingestort en de bevolking wordt geconfronteerd met een dreigende hongersnood. De resulterende protestbeweging heeft veel jongere kiezers en progressieven geëlektrificeerd, evenals anderen in de Democratische coalitie die Biden nodig heeft om zijn overwinning in 2020 te herhalen, die de Verenigde Staten hebben opgeroepen voorwaarden te stellen aan de hulp aan Israël of deze helemaal op te schorten.

De Democraten hebben uiteenlopende standpunten geuit over de legitimiteit van de protesten, en Biden heeft een evenwicht gezocht tussen het veroordelen van antisemitisme en het ondersteunen van het recht van studenten om te protesteren. De Republikeinen zijn daarentegen grotendeels eensgezind in het afdoen van de demonstraties als een schande, in navolging van de conservatieve veroordelingen van de protesten tegen de Vietnamoorlog in de jaren zestig.

Trump noemde deze week een neo-nazi-bijeenkomst in Charlottesville in 2017 – waarvan hij zei dat er destijds ‘zeer fijne mensen aan beide kanten’ waren, wat aanleiding gaf tot een reactie van beide partijen – een ‘pinda’ vergeleken met de huidige protesten op campussen. In een gesprek met verslaggevers nadat hij donderdag zijn strafproces in New York had bijgewoond, herhaalde Trump de opmerkingen die hij op sociale media schreef en ging hij verder. Hij noemde de bijeenkomst in Charlottesville, waar een tegendemonstrant werd vermoord, “een kleine pinda” en voegde eraan toe: “Het was niets vergeleken – de haat was niet het soort haat dat je hier hebt.”

Trump heeft de pro-Palestijnse demonstraties vergeleken met het gebrek aan protesten buiten het gerechtsgebouw van Manhattan, waar hij terechtstaat wegens een vermeend zwijggeldplan. In zijn poging Biden de schuld te geven van de protesten op de campus, heeft Trump de president beschuldigd van het haten van Israël, de Joden en de Palestijnen, en de Joodse Democraten ervan beschuldigd hun religie te haten. Veel van de demonstranten zijn Joodse studenten, en progressieve Joodse organisaties hebben sinds het begin van de oorlog in oktober een aantal protestbewegingen helpen leiden.

“Het gerechtsgebouw in Lower Manhattan bevindt zich in een VOLLEDIGE LOCKDOWN-modus, niet om veiligheidsredenen, maar omdat ze niet willen dat een van de duizenden MAGA-aanhangers aanwezig is”, schreef Trump donderdag op Truth Social. “Als ze hetzelfde zouden doen in Columbia en op andere locaties, zou er geen probleem zijn met de demonstranten!”

De toon van de kritiek is niet nieuw; Sinds Biden aan de macht kwam, hebben Trump en andere Republikeinen onder zijn toezicht het idee naar voren gebracht dat Amerika afglijdt in chaos en wetteloosheid. Van illegale immigratie tot stijgende inflatie en gewelddadige misdaad: ze hebben regelmatig een beeld geschetst van een land dat uit de hand is gelopen.

Deze beweringen zijn vaak overdreven of zonder context, maar Trump heeft ze aangegrepen om een ​​krachtig optreden te beloven als hij weer aan de macht zou komen.

En tijdens zijn herverkiezingscampagne van 2020 tweette Trump als reactie op de grootschalige protesten over de politiemoord op George Floyd, die meestal vreedzaam verliepen maar af en toe overgingen in plunderingen, en schreef: ‘wanneer het plunderen begint, begint het schieten.’ De post kreeg veel kritiek omdat het particuliere burgers, of politieagenten, zou kunnen aanmoedigen om dodelijk op plunderaars te mikken.

Trumps eigen standpunt ten aanzien van Israël is vaak moeilijk vast te stellen. Hij heeft geprobeerd zichzelf te positioneren als een fervent verdediger van Israël, maar hij heeft ook kritiek geuit op de manier waarop de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de oorlog heeft aangepakt en heeft geprobeerd de kloven in Bidens coalitie over de Amerikaanse steun aan Israël uit te buiten.

Na de aanval van 7 oktober beledigde Trump de Israëlische leiders, terwijl hij de intelligentie van de militante groep Hezbollah prees. Geconfronteerd met een reactie op die opmerking, stelde de voormalige president een hard beleid tegen moslimmigranten voor, waarbij hij zei dat hij zijn reisverbod vanuit landen met een moslimmeerderheid opnieuw zou invoeren en studenten die betrokken waren bij pro-Palestijnse demonstraties zou deporteren.

In de weken na het bloedbad in Hamas zei Trump dat zijn regering de studentenvisa van ‘radicale, anti-Amerikaanse en antisemitische buitenlanders’ zou intrekken. Andere Republikeinen die zich destijds nog kandidaat stelden voor het presidentschap – waaronder de gouverneur van Florida, Ron DeSantis en senator Tim Scott (SC) – en Republikeinse leden van het Congres riepen eveneens op tot intrekking van de visa van ‘pro-Hamas’ buitenlandse studenten.

De verspreiding van de universiteitsprotesten heeft een hernieuwde Republikeinse reactie teweeggebracht. Toen afgelopen woensdag het bericht de ronde deed dat pro-Palestijnse demonstranten van plan waren een grasveld aan de Universiteit van Texas te bezetten, probeerde gouverneur Abbott aan te tonen dat zijn door de Republikeinen gedomineerde staat een herhaling van het kampement aan de Columbia University niet zou tolereren, waarbij staatstroepen zouden worden uitgezonden.

Het Texas Department of Public Safety zei dat het op de campus reageerde “op aanwijzing van” Abbott, die juichte het harde optreden op de sociale media toe. Hij zei dat de demonstranten “in de gevangenis thuishoren” en dat elke student die deelneemt aan “met haat gevulde, antisemitische protesten” op openbare hogescholen moet worden uitgezet.

Incidenten op sommige universiteiten hebben de kritiek gevoed, hoewel pro-Palestijnse activisten zeggen dat het geïsoleerde incidenten zijn. Deze week dook opnieuw een video op van een student uit Columbia die heeft deelgenomen aan de pro-Palestijnse protestkampen en verklaarde dat “zionisten het niet verdienen om te leven.” De student, Khymani James, maakte de opmerkingen in een video die in januari werd geplaatst, hoewel hij sindsdien heeft verklaard dat ze ongelijk hadden. Columbia zei dat het de student van de campus had uitgesloten, maar het was onduidelijk of hij geschorst of van school gestuurd was.

In Georgië benadrukte gouverneur Brian Kemp (R), na protesten in verschillende steden, waaronder Chicago en San Francisco, dat hij niets soortgelijks in zijn staat zou tolereren. Vertellen In een gesprek met de Georgische commissaris voor openbare veiligheid zei hij: “Je weet hoe ik denk over mensen die bruggen, luchthavens en andere dingen blokkeren die we in het hele land tegenkomen. Ik zei: 'Als ze dat doen, sluit ze dan op.'”

In New York City bezochten voorzitter Johnson en een groep Republikeinse parlementsleden woensdag de campus van Columbia, waar ze eisten dat de president van de universiteit, Nemat “Minouche” Shafik, zou aftreden omdat hij er niet in was geslaagd de pro-Palestijnse kampen snel te ontmantelen. omdat ze niet genoeg deden om ervoor te zorgen dat Joodse mensen op de campus zich veilig voelden.

Hun bezoek leek de spanningen te verhogen, aangezien Johnson werd ontvangen met boegeroep en pro-Palestijnse gezangen. Eén student schreeuwde tegen Johnson dat hij ‘onze campus moest verlaten’, terwijl een andere student riep: ‘ga terug naar Louisiana, Mike!’

En op Capitol Hill drongen de Republikeinen er vorige week bij de regering-Biden op aan om in te grijpen in de demonstraties. Vertegenwoordiger Elise Stefanik (NY), een hooggeplaatste Republikein in het Huis van Afgevaardigden, een brief gestuurd aan minister van Onderwijs Miguel Cardona, Alejandro Mayorkas van Binnenlandse Veiligheid en procureur-generaal Merrick Garland, waarin ze hen oproepen studenten te deporteren die volgens haar “schaamteloos Hamas en andere terroristische organisaties steunen” door deel te nemen aan demonstraties en aanverwante evenementen op de campus.

Afzonderlijk ondertekende een groep van 27 Republikeinen in de Senaat, waaronder elk lid van het GOP-leiderschapsteam van de Senaat, een overeenkomst brief aan Cardona en Garland die de regering oproepen “actie te ondernemen om de orde te herstellen en Joodse studenten op onze universiteitscampussen te beschermen.”

“Het ministerie van Onderwijs en de federale wetshandhaving moeten onmiddellijk optreden om de orde te herstellen, de bendes te vervolgen die het geweld en de bedreigingen tegen Joodse studenten hebben bestendigd, de visa intrekken van alle buitenlanders (zoals uitwisselingsstudenten) die hebben deelgenomen aan het bevorderen van terrorisme, en schoolbestuurders ter verantwoording roepen die hun leerlingen hebben bijgestaan ​​in plaats van ze te beschermen”, aldus de brief.

Isaac Arnsdorf heeft bijgedragen aan de rapportage.

Related Posts

 • World
 • May 16, 2024
 • 4 views
 • 4 minutes Read
Trump Camp is reportedly 'annoyed'. Biden called his debate bluff

As Americans head to the polls in 2024, the future of our country hangs in the balance. At HuffPost, we believe that a free press is crucial to creating an…

 • World
 • May 16, 2024
 • 4 views
 • 2 minutes Read
Three people died in a small plane crash in Tennessee that left a field of debris half a mile long, officials say

15/05: CBS Morning News 24:11 All three people on board were killed Wednesday when a small plane crashed near Franklin, Tennessee, authorities said. The single-engine Beechcraft V35 crashed around noon…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Job growth in California is lagging; unemployment remains highest in the US

 • May 18, 2024
Job growth in California is lagging; unemployment remains highest in the US

Trump is speaking in the battleground state he vowed to avoid after losing twice

 • May 18, 2024
Trump is speaking in the battleground state he vowed to avoid after losing twice

Kanye West's abandoned $2.2 million Calabasas Ranch is falling into disrepair

 • May 18, 2024
Kanye West's abandoned $2.2 million Calabasas Ranch is falling into disrepair

Winners and Losers of the 2024 NFL Schedule: Caleb Williams Has a Chance to Thrive; Jets face treacherous slate

 • May 18, 2024
Winners and Losers of the 2024 NFL Schedule: Caleb Williams Has a Chance to Thrive; Jets face treacherous slate

Get Nike running sneakers for just $34 during this huge summer sale

 • May 18, 2024
Get Nike running sneakers for just $34 during this huge summer sale

UN experts say South Sudan is close to securing a $13 billion oil-backed loan from a UAE company

 • May 18, 2024
UN experts say South Sudan is close to securing a $13 billion oil-backed loan from a UAE company

“I can no longer in good conscience continue to represent this administration” – Biden's Interior Department staffer abruptly resigns | The Gateway expert

 • May 18, 2024
“I can no longer in good conscience continue to represent this administration” – Biden's Interior Department staffer abruptly resigns | The Gateway expert

Scottie Scheffler warmed up in his jail cell after shock arrest

 • May 18, 2024
Scottie Scheffler warmed up in his jail cell after shock arrest

New Mexico judge considers whether to dismiss Alec Baldwin 'Rust' shooting case

 • May 18, 2024
New Mexico judge considers whether to dismiss Alec Baldwin 'Rust' shooting case

The Real Jurgen Klopp, part five: The manager who made Liverpool believe again

 • May 18, 2024
The Real Jurgen Klopp, part five: The manager who made Liverpool believe again

IRS whistleblowers ask judge to dismiss Hunter Biden's lawsuit against the tax authorities

 • May 18, 2024
IRS whistleblowers ask judge to dismiss Hunter Biden's lawsuit against the tax authorities