In de Disney-ficatie van Venetië bereikt de wereld het omslagpunt van het overtoerisme

Demonstranten proberen de blokkade te doorbreken die door politieagenten is gecreëerd om de stad op Piazzale Roma binnen te komen, en verzetten zich tegen de aanklacht voor toeristen om de stad op 25 april 2024 in Venetië, Italië, binnen te komen. De autoriteiten van Venetië zijn vandaag een proefprogramma gestart waarbij bezoekers een toegangsprijs van 5 euro wordt gevraagd, in de hoop dat dit tijdens de spitsuren zal ontmoedigen, waardoor de stad leefbaarder wordt voor haar inwoners.

Stefano Mazzola | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

Venetië zinkt niet alleen, het krimpt ook. In de jaren zeventig telde Centro Storico, het hoofdeiland en het historische centrum van Venetië, ongeveer 175.000 inwoners. Vorig jaar lag dat aantal onder de 50.000. Wat gestaag is gegroeid, is het toerisme, dat als gevolg van de druk op de economie en de kwaliteit van leven de bewoners heeft verdreven. In feite zijn er nu meer toeristenbedden in Venetië dan er inwoners zijn. Vorig jaar bezochten 20 miljoen mensen zich een weg door de twee vierkante kilometer.

Vorige week ondernam Venetië actie tegen overtoerisme, door een toeslag van € 5 in te voeren voor dagjesmensen die toegang willen krijgen tot de stad. Het doel, zo zei burgemeester Luigi Brugnaro van Venetië tijdens een persconferentie, “is niet om de stad te sluiten, maar niet te laten ontploffen.”

Het programma, officieel gelanceerd op 25 april – een historisch belangrijke dag, aangezien het zowel de Italiaanse Bevrijdingsdag is als de feestdag van de beschermheilige van de stad, San Marco – bracht de woorden van de burgemeester in een richting die hij niet had bedoeld, met ruwweg duizend demonstranten verzamelden zich op Piazzale Roma om zich tegen de maatregel te verzetten, en kwamen uiteindelijk in botsing met de politie in oproeruitrusting.

Bewoners uitten een reeks zorgen, ondanks dat de maatregel deels bedoeld was om hun stad leefbaarder te maken. Ze maakten bezwaar tegen het idee om in een gesloten stad te leven. Sommigen voerden aan dat het verkopen van kaartjes hun stad reduceert tot een pretpark: Venetiëland. Critici zeggen dat er ook een centrale ironie schuilt in een regering die tegelijkertijd meerdere manieren overweegt om het toerisme te vergroten, door het idee van cruiseschepen die terugkeren naar de lagune tot ontspanning van limieten voor Airbnb's.

Het is voor veel reizigers van over de hele wereld een bestemming die je maar één keer in je leven zult tegenkomen. De belangrijkste kritiek zou kunnen zijn dat het onwaarschijnlijk is dat de kosten iemand ervan zullen weerhouden de stad te bezoeken.

“Bijna de hele stad is er tegen”, zegt Matteo Secchi, leider van een bewonersactivistengroep. vertelde de Guardian. “Je kunt geen toegangsprijs opleggen aan een stad; het enige wat ze doen is er een themapark van maken. … Ik bedoel, maken we een grapje?”

Op de eerste dag van de invoering ervan registreerden zich volgens gegevens van het burgemeesterskantoor 113.000 mensen, en van die 16.000 betaalden de vergoeding – anderen waren vrijgesteld om verschillende redenen, waaronder hotelovernachtingen, omdat ze een forens waren, een student waren, of familie bezochten of vrienden.

Toeristen staan ​​voor het treinstation Santa Lucia in Venetië terwijl ze wachten om door de controles te gaan en het kaartje van vijf euro te kopen om het historische stadscentrum binnen te komen op 25 april 2024.

Marco Bertorello | Afp | Getty-afbeeldingen

Ondanks de vele tegenstanders is het dagtarief een belangrijke stap van de regering van Venetië om de uitdaging van het overtoerisme aan te pakken, dat sinds de pandemie een aanzienlijk mondiaal probleem is geworden. “Deze regering is de eerste na dertig jaar gepraat over het afremmen van de groei van het toerisme die daadwerkelijk iets heeft gedaan”, zegt Antonio Paolo Russo, geboren in Venetië en hoogleraar stadsgeografie aan de Rovira i Virgili Universiteit. in Tarragona, Spanje.

Maar Russo, die een visie geeft die representatief is voor veel experts, zei dat de maatregel waarschijnlijk tekortschiet in termen van effectiviteit, riekt naar politieke gebaren en naar obscure winstmotieven. “5 euro zal geen enkel verschil maken bij zo’n grote vraag. …het toeristische lot van de stad is vastgelegd in de manier waarop het wordt gereguleerd,” zei hij.

Het programma bevindt zich in de experimentele fase en bevindt zich sinds 2019 in de planningsfase. Covid en reisbeperkingen in verband met de pandemie hebben de actie eerst onderbroken, en vervolgens versneld zodra het reizen werd hervat. “Covid deed ons beseffen dat wat vóór Covid een alledaagse gebeurtenis was, niet meer acceptabel is – de mentaliteit is veranderd, evenals de gevoeligheid [towards crowds]”, vertelde Simone Venturini, gemeenteraadslid voor toerisme CNN in 2023. “Bewust van de urgentie om een ​​nieuw evenwicht te vinden tussen de rechten van degenen die in Venetië wonen, werken en studeren, en degenen die de stad bezoeken, positioneren we onszelf als mondiale koplopers”, zei hij.

Hoewel de plannen aanvankelijk verschillende vergoedingsstructuren omvatten – van hogere vergoedingen tot glijdende schalen, tot vergoedingen die op meer dagen in rekening worden gebracht – en de mogelijkheid om fondsen te werven om de kosten van pieken in het aantal bezoekers te helpen compenseren, zal het huidige plan alleen dienen om de administratieve kosten te dekken. van het programma.

Venetië is de eerste locatie waar een kaartje vereist is om een ​​stad binnen te komen – om van de stad zelf een trekpleister te maken – en er kunnen nog steeds juridische uitdagingen in het verschiet liggen, bij nationale of EU-rechtbanken, op grond van wetten die het vrije verkeer op openbare plaatsen regelen. Andere populaire toeristische bestemmingen hebben vergelijkbare programma's, maar zijn beperkt tot locaties en attracties binnen een stad, zoals Park Güell in Barcelona.

Het in rekening brengen van toeristen om populaire bestemmingen te betreden heeft over de hele wereld gewerkt, maar alleen als er een duidelijke indicatie is van waar het geld naartoe zal gaan, zoals het behoud van het milieu, en als de inkomsten gescheiden worden gehouden van het grootboek van de overheid. Belize's beschermde gebied Conservation Trust was 25 jaar geleden een baanbrekende beweging die aan deze criteria voldeed, en dit soort programma's zijn in opkomst. Bali heeft onlangs een toeristenbelasting ingevoerd om het milieu, de natuur en de cultuur van de bestemming te beschermen. Barcelona is alleen maar gestegen zijn toeristenbelasting, terwijl Amsterdam onlangs zijn toeristenbelasting heeft verhoogd naar de hoogste percentage in Europa. De diverse belastingstelsels die op toeristen worden toegepast, zullen waarschijnlijk over de hele wereld blijven groeien.

Maar Venetië is Venetië, en het blijft uniek in gesprekken over overtoerisme, deels vanwege zijn kleine omvang, zijn historische karakter, zijn schoonheid en, in veel opzichten, de symbolische impact van het zien van enorme cruiseschepen die er als Godzilla naartoe trekken. Dit alles maakt de inzet voor de nieuwe vergoeding groter en de hoop op succes groter.

Experts zeggen dat goede data essentieel zijn voor succes in de strijd tegen overtoerisme. Bestaande programma's — zoals die in de De Balearen of Amsterdam — grondige gegevens verzamelen voor analyse. Russo zei dat dit hem zorgen baart over het programma van Venetië, dat niet werd geëvenaard door gepubliceerde onderzoeken die leidden tot de implementatie ervan. “Ik ben niet op de hoogte van enige vorm van eerder onderzoek in opdracht van de stad om de effecten van de introductie van dit systeem op bezoekgedrag te evalueren. Ze zouden kunnen bestaan, maar de academische en lokale gemeenschap zijn niet geïnformeerd”, zei Russo.

Meer belastingen, meer marketing, meer toeristen

“Een van de grootste zorgen is hoe het geld wordt gebruikt en beschermd”, zegt Megan Epler Wood, directeur van Cornell's Sustainable Tourism Asset Management Program. In het geval van Venetië zal de vergoeding bezoekers niet afschrikken, maar ze zei dat dit niet betekent dat het niet nodig is: “Er is een reële behoefte aan deze fondsen”, zei Epler Wood. Maar het merendeel van de toeristenbelastingen gaat naar de marketing van het toerisme, en hoe meer belastingen naar de marketing gaan, hoe meer toeristen er komen, waardoor er meer belastingen omhoog gaan om weer in de marketing te worden gepompt, wat nog steeds tot meer toeristen leidt. “Hoe langer dat duurt, hoe moeilijker het wordt om die cijfers te beheersen, zoals we in Venetië hebben gezien,” zei Epler Wood.

Belastingheffing zal niet noodzakelijkerwijs helpen als het niet specifiek ingaat op de “onzichtbare last“van toeristen, vooral op kwetsbare locaties. In Venetië, zei Epler Wood, kan dat alleen worden gedaan door goede gegevens te hebben over hoeveel elke toerist “kosten” voor de impact op de plaatsen die hij bezoekt, inclusief de druk die hij uitoefent op de infrastructuur. Dit geldt met name voor Venetië, waar de aanwezigheid van cruiseschepen in de afgelopen jaren en duizenden mensen die van boord gaan in de kleine, historische stad, het tot een voorbeeld van overtoerisme hebben gemaakt.

“Het beheer van nutsvoorzieningen is onderdeel van de onzichtbare last van het toerisme, omdat niemand daar rekening mee houdt, en dat is het probleem met de nieuwe vergoeding van Venetië. Ze gissen. Ze weten niet hoeveel geld ze per toerist nodig hebben om de daarmee samenhangende kosten te bestrijden, ' zei Epler Wood.

Gebrek aan systematische initiatieven aan de vraagzijde leidt tot overtoerisme in de hoogseizoenmaanden naar een paar internationaal gerenommeerde steden, plaatsen en attracties, en een zeer lage vraag naar de rest, zegt Max Starkov, een consultant op het gebied van gastvrijheid en technologie. Als het de wens is om het aantal bezoekers terug te dringen, dan komt het neer op het toepassen van typische vraag/aanbod-algoritmen op hoogseizoenen en populaire bestemmingen via een gecentraliseerd boekingssysteem, net zoals luchtvaartmaatschappijen en themaparken dat al doen.

Venetië probeert zoiets te bereiken met zijn boekingssysteem, zei Venturini, door de stad van tevoren te laten weten hoeveel mensen ze op bepaalde dagen kunnen verwachten, tot het waarschuwen van bezoekers dat er op hun geselecteerde dag bijzonder veel verkeer is. “We kunnen zeggen: 'Beste bezoeker, we adviseren niet om op deze datum te komen omdat het Ferragosto is [August public holiday] of Pasen – er zullen veel mensen zijn, dus het zal je belemmeren om een ​​vredig bezoek te hebben, en als je het een week later maakt, kun je meer van je bezoek genieten”, vertelde hij. CNN.

De toegangsprijs zal in dit stadium alleen van toepassing zijn op bepaalde dagen tijdens bepaalde periodes – 30 dagen in totaal, verspreid over het hoogseizoen – volgens de website van de stad. Op die dagen moeten reizigers toegang tot de stad kopen en een QR-code om toegang te krijgen.

De verklaring van de stad uitgebracht in mei 2023 toen de gemeenteraad stemde voor het uitvaardigen van het besluit dat de doelstelling beschreef als “het dagelijks toerisme in bepaalde periodes ontmoedigen, in overeenstemming met de delicatesse en het unieke karakter van de stad”.

“Overtoerisme wordt het nieuwe normaal”, zei Starkov. Reizen is volgens hem 'een onderdeel geworden van het besef van de fundamentele menselijke behoeften van mensen. Nadat je voor je fysiologische behoeften hebt gezorgd: voedsel, onderdak, kleding, slaap, enz., komen daarna gezondheid, gezin en … reizen.'

De vergoeding voor dagtochten naar Venetië, die in de nasleep van de pandemie is verergerd door het fenomeen dat bekend staat als wraakreizen, kan een emblematisch symptoom van overtoerisme worden, in plaats van een oplossing ervoor.

“Overtoerisme is meer dan simpelweg te veel toerisme. Het gaat over het falen van het overheidsbeleid en het onvermogen om de manier waarop toerisme zich manifesteert te reguleren en vorm te geven”, zegt Joseph Cheer, hoogleraar duurzaam toerisme aan de Western Sydney University, Australië, en medevoorzitter van World Economic Forum Global Future Council over de toekomst van duurzaam toerisme.

De Venetië-heffing kwam, zo zei hij, aan het einde van een toch al moeizaam proces, in plaats van aan de vraagzijde te komen om het beter onder controle te houden. “Belastingen en heffingen zijn een bot instrument, gebaseerd op het uitgangspunt dat toeristen prijsgevoelig zijn. Dit is problematisch als het gaat om bestemmingen als Venetië die 'once in a lifetime' plekken zijn om te bezoeken,” zei Cheer.

Related Posts

 • World
 • May 16, 2024
 • 14 views
 • 4 minutes Read
Trump Camp is reportedly 'annoyed'. Biden called his debate bluff

As Americans head to the polls in 2024, the future of our country hangs in the balance. At HuffPost, we believe that a free press is crucial to creating an…

 • World
 • May 16, 2024
 • 11 views
 • 2 minutes Read
Three people died in a small plane crash in Tennessee that left a field of debris half a mile long, officials say

15/05: CBS Morning News 24:11 All three people on board were killed Wednesday when a small plane crashed near Franklin, Tennessee, authorities said. The single-engine Beechcraft V35 crashed around noon…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

New contender tops Trump's VP shortlist: report

 • May 25, 2024
New contender tops Trump's VP shortlist: report

Cobra changes the game with the first commercially available 3D printed irons

 • May 25, 2024
Cobra changes the game with the first commercially available 3D printed irons

Donald Trump invited accused rappers to stop the Bronx campaign

 • May 25, 2024
Donald Trump invited accused rappers to stop the Bronx campaign

Hillary Clinton offers new excuse for why women abandoned her during the 2016 election | The Gateway expert

 • May 25, 2024
Hillary Clinton offers new excuse for why women abandoned her during the 2016 election | The Gateway expert

Erik ten Hag 'very proud of players and staff' after FA Cup win while Man United's future remains uncertain

 • May 25, 2024
Erik ten Hag 'very proud of players and staff' after FA Cup win while Man United's future remains uncertain

Prince Harry throws 'Hissy Fit' during British trip

 • May 25, 2024
Prince Harry throws 'Hissy Fit' during British trip

Supreme Court Justice Sonia Sotomayor says she cries after some of the decisions

 • May 25, 2024
Supreme Court Justice Sonia Sotomayor says she cries after some of the decisions

European banks in Russia face 'an enormous amount of risk', says Yellen

 • May 25, 2024
European banks in Russia face 'an enormous amount of risk', says Yellen

Can blockchain improve weather forecasts? WeatherXM thinks so

 • May 25, 2024
Can blockchain improve weather forecasts? WeatherXM thinks so

Russia's last missile cruiser in the Black Sea destroyed by Ukraine

 • May 25, 2024
Russia's last missile cruiser in the Black Sea destroyed by Ukraine

Supreme Court Justice Sonia “Wise Latina” Sotomayor Reveals She's “Crying” Over the Court's Conservative Rulings (VIDEO) | The Gateway expert

 • May 25, 2024
Supreme Court Justice Sonia “Wise Latina” Sotomayor Reveals She's “Crying” Over the Court's Conservative Rulings (VIDEO) | The Gateway expert