Gebroken bloedvaten op het gezicht: oorzaken en behandeling

LTelkens wanneer u in de spiegel kijkt, zijn uw ogen gefixeerd op de kleine wirwar van rode lijnen die zich over uw wangen en rond uw neus vertakken. En je vraagt ​​je af, wat zijn dit voor dingen? Vaker wel dan niet zijn die rode, spinachtige clusters gewoon… gebroken bloedvaten.

Gebroken bloedvaten zijn overgroei van haarvaten, dat wil zeggen kleine bloedvaten, zegt Joshua Zeichner, MD, directeur cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York City. Ze ontstaan ​​meestal wanneer de haarvaten net onder je huid zwakker worden en uitzetten, en ze kunnen zich ook op andere delen van het lichaam ontwikkelen, zoals de nek, de borst of zelfs de benen (ook wel spataderen genoemd), voegt hij eraan toe.


Experts in dit artikel

 • Joshua Zeichner, MDdirecteur cosmetisch en klinisch onderzoek in de dermatologie en universitair hoofddocent dermatologie aan het Mount Sinai Hospital

Hoewel gebroken bloedvaten op ieders gezicht kunnen verschijnen, 'ontwikkelen ze zich doorgaans bij mensen met een lichtere huid', zegt dr. Zeichner. In de meeste gevallen zijn ze volkomen onschadelijk. Maar als ze je lastig vallen, heb je wel opties.

Lees verder om te ontdekken waardoor gebroken bloedvaten in uw gezicht worden veroorzaakt, en hoe u deze kunt voorkomen en behandelen.

Oorzaken van gebroken bloedvaten in uw gezicht

Close-up van iemands gebroken bloedvaten in het gezicht, op zoek naar behandelingsopties
Foto: Getty Images/Svetlana Dolgova

Gebroken bloedvaten kunnen iedereen treffen, maar door bepaalde factoren is de kans groter dat u ze vooral in uw gezicht krijgt. Deze omvatten:

1. Genetica

Het is mogelijk dat je je DNA de schuld kunt geven van de kapotte bloedvaten op je wangen en neus. Zoals Dr. Zeichner al zei, zijn mensen met een lichte huid vatbaar voor gebroken haarvaten. En mensen met een voorgeschiedenis van huidaandoeningen zoals rosacea (hierover zo meer) hebben ook meer kans op het ontwikkelen van gebroken gezichtshaarvaten, voegt hij eraan toe.

2. Rosacea of ​​andere huidaandoeningen

Rosacea kan de reden zijn voor uw gebroken bloedvaten. Deze veel voorkomende inflammatoire huidaandoening veroorzaakt roodheid in je gezicht, en degenen die het hebben, hebben de neiging om ook gebroken haarvaten te ontwikkelen, die eruitzien als kleine, rode lijntjes op de huid, zegt dr. Zeichner.

Bepaalde dingen kunnen rosacea-uitbarstingen veroorzaken en de kapotte bloedvaten zichtbaarder maken. “Bij rosacea zijn de bloedvaten overreactief, wat leidt tot overmatige verwijding als reactie op triggers zoals gekruid eten, alcohol, warme dranken en zelfs emotionele stress”, zegt hij. “Na verloop van tijd leidt dit tot permanente blozen in het gezicht.”

3. Blootstelling aan de zon

Nog een andere manier waarop de zon uw huid kan beschadigen als u niet elke dag SPF draagt. “Blootstelling aan UV-licht veroorzaakt schade aan collageen en elastische vezels en bevordert de ontwikkeling van nieuwe bloedvaten”, voegt Dr. Zeichner toe.

4. Alcoholgebruik

Sorry om het te zeggen, maar het nippen van je favoriete cocktail kan ervoor zorgen dat de bloedvaten in je gezicht kapot gaan. Alcohol zorgt er niet alleen voor dat bestaande bloedvaten verwijden (lees: groter worden en opvallender lijken), maar het bevordert ook de ontwikkeling van nieuwe haarvaten, zegt dr. Zeichner.

5. Postoperatief

Als u onlangs na een chirurgische ingreep gebroken bloedvaten heeft opgemerkt, is daar een goede reden voor. “Als onderdeel van een wondgenezingsreactie produceert de huid nieuw collageen en bloedvaten terwijl de huid zichzelf herstelt”, zegt Dr. Zeichner. Dit kan de reden zijn dat u na bepaalde gezichtsbehandelingen meer gebroken haarvaten in uw gezicht opmerkt.

6. Uitpersen

Elke keer dat u zich inspant (denk aan huilen, niezen, braken, op het toilet duwen of zelfs een aanval krijgt), kan dit “een verhoogde druk in het gezicht veroorzaken”, zegt dr. Zeichner. En “hierdoor kunnen haarvaten gaan lekken.”

Hoewel deze kleine rode, bruine of paarsachtige bloedingsvlekken onder de huid (petechiën genoemd) op kapotte bloedvaten kunnen lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. De eerste zijn lekkende haarvaten die kleine blauwe plekken vormen, terwijl de laatste uitgroeisels zijn nieuw bloedvaten, zegt Dr. Zeichner.

Als u petechiën heeft samen met andere ziektesymptomen, neem dan contact op met uw arts. Het kan zijn dat u een onderliggende aandoening heeft die behandeling nodig heeft met antibiotica, supplementen of andere medicijnen Cleveland-kliniek.

7. Zwangerschap en bevalling

Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen kapotte bloedvaten in uw gezicht veroorzaken. Hoge oestrogeenspiegels “moedigen de ontwikkeling van kapotte haarvaten aan”, zegt Dr. Zeichner. Bovendien, als je moeite hebt om te persen tijdens de geboorte (Hallo, het is hard werken!), zie je misschien een aantal “gesprongen” bloedvaten in je gezicht. Nogmaals, dit zijn geen nieuwe haarvaten die zich vormen, maar eerder de haarvaten waarbij u al onder de huid bloedt (waardoor tijdelijke blauwe plekken ontstaan).

8. Veroudering

Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans dat u gebroken bloedvaten in uw gezicht heeft. Meestal zie je met het ouder worden meer kapotte haarvaten, omdat blootstelling aan het milieu (zoals schade aan UV-licht) en andere vormen van chronisch laaggradig trauma aan je huid (denk aan: aanhoudend plukken aan puistjes) in de loop van de tijd toenemen, zegt dr. Zeichner. Met andere woorden: het is een cumulatief effect.

Kunnen gebroken bloedvaten in uw gezicht genezen?

Ik zeg het je niet graag, maar “als ze zich eenmaal hebben ontwikkeld, zijn nieuwe haarvaten meestal permanent”, zegt dr. Zeichner. Aan de andere kant: als je er last van hebt, zijn er manieren om ze minder zichtbaar te maken (hierover later meer).

In tegenstelling tot gebroken bloedvaten zijn lekkende haarvaten die blauwe plekken in het gezicht veroorzaken (dat wil zeggen petechiën door activiteiten zoals huilen, kotsen of persen op het toilet) slechts tijdelijk, zegt dr. Zeichner. Ze verdwijnen meestal vanzelf en vereisen geen behandeling.

Hoe gebroken bloedvaten in het gezicht te behandelen

Om voorgoed van de kapotte bloedvaten in uw gezicht af te komen, moet u waarschijnlijk naar uw dermatoloog gaan. “Helaas is de enige manier om gebroken haarvaten echt te behandelen het gebruik van een fysieke modaliteit zoals een laser”, zegt Dr. Zeichner. Lasertherapie is een niet-invasieve procedure waarbij licht wordt gebruikt om de beschadigde bloedvaten te verwijderen (zonder uw huid te beschadigen of littekens te veroorzaken). Kleinere haarvaten kunnen gaan poef! Volgens de Cleveland-kliniek.

Helaas kan lasertherapie prijzig zijn (vooral omdat het doorgaans niet door de verzekering wordt gedekt). Gelukkig zijn er meer betaalbare dingen die je thuis kunt doen om de verschijning van kapotte bloedvaten in je gezicht te minimaliseren, waaronder het volgende:

 • Hydraterend: Door de huidbarrière in goede conditie te houden, blijft de hydratatie van de huid behouden en worden ontstekingen verminderd, zegt Dr. Zeichner. Probeer elke dag lotion op uw gezicht aan te brengen.
 • Drinkwater: Een gehydrateerde huid ontstaat van binnenuit, dus als je de hele dag door van H2O nipt, kunnen je huidcellen goed gehydrateerd en elastisch blijven, aldus een recensie uit augustus 2018 in Huidonderzoek en technologie.
 • Een retinolcrème aanbrengen: Hoewel het niet zo effectief is als lasertherapie, is vrij verkrijgbare retinol de beste crème voor gebroken bloedvaten in het gezicht. Het kan kapotte bloedvaten minder zichtbaar maken op uw gezicht door de huid voller te maken en de productie van collageen te bevorderen, volgens de Cleveland-kliniek. Bonus als het product ook hydraterende ingrediënten bevat, zoals hyaluronzuur of melkzuur.

Hoe gebroken bloedvaten te voorkomen

Hoewel u niet altijd kunt voorkomen dat gebroken haarvaten zich over uw gezicht verspreiden, kunt u het risico wel verkleinen. Hier is hoe, volgens Dr. Zeichner:

 • Gebruik dagelijks een vochtinbrengende crème om een ​​gezonde, goed gehydrateerde huidbarrière te behouden.
 • Draag dagelijks zonnebrandcrème (met SPF 30 of meer) om uzelf te beschermen tegen blootstelling aan UV-licht.
 • Beperk triggers die leiden tot blozen in het gezicht, zoals gekruid voedsel, emotionele stress, alcohol en warme dranken
 • Drink veel water.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Hoewel je misschien niet houdt van hoe ze eruit zien, zijn gebroken bloedvaten meestal onschadelijk. Maar als u nieuwe clusters van haarvaten heeft die gepaard gaan met andere symptomen, kunt u te maken hebben met een ernstiger huid- of medisch probleem, zegt dr. Zeichner. Bijvoorbeeld:

 • Als u kleine, rode bultjes, met pus gevulde puistjes of een brandend en stekend gevoel in het gezicht heeft, samen met roodheid in het gezicht, heeft u mogelijk rosacea.
 • Als u roodheid in het gezicht rond de neus en de wangen heeft, samen met gevoeligheid voor UV-licht en gewrichtspijn, kunnen dit tekenen zijn van een auto-immuunziekte zoals lupus.

Als u een van de bovenstaande symptomen heeft, neem dan contact op met uw dermatoloog. Zij kunnen u helpen het onderliggende probleem te diagnosticeren, behandelingsopties te bespreken en u indien nodig door te verwijzen naar een andere specialist.

FAQ

Wat veroorzaakt nog meer roodheid op je gezicht?

We hebben geleerd dat gebroken bloedvaten en rosacea je gezicht rood en rood kunnen maken. Maar deze problemen vormen slechts het topje van de ijsberg als het gaat om roodheid in het gezicht. Er zijn nog veel meer redenen waarom uw gezicht rooskleurig kan zijn. Deze omvatten het volgende, volgens de Vereniging van de Amerikaanse Academie voor Dermatologie (AAD):

 • Seborrheische dermatitis: Een veel voorkomende huidaandoening die een rode uitslag veroorzaakt, die vaak op het gezicht verschijnt, evenals een vette, droge en schilferige huid
 • Contactdermatitis: Een aandoening die ontstaat wanneer iets dat uw huid aanraakt, deze irriteert of een allergische reactie veroorzaakt
 • Reactie op een medicijn: Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld een zonnebrandachtige reactie veroorzaken bij blootstelling aan de zon
 • Atopische dermatitis (dwz eczeem): Een huidaandoening die een rode uitslag kan veroorzaken die droog, schilferig en jeukend is
 • Psoriasis: Een aandoening die ervoor zorgt dat het lichaam sneller dan normaal nieuwe huidcellen aanmaakt, wat resulteert in verheven, schilferige plekken
 • Gordelroos: Een aandoening die een pijnlijke, blaarachtige uitslag veroorzaakt, die overal op uw huid kan voorkomen, inclusief uw gezicht
 • Lupus: Een auto-immuunziekte die roodheid en zwelling van de huid kan veroorzaken, en soms een uitslag in het gezicht in de vorm van een vlinder over uw neus en wangen
 • Sézary-syndroom: Een zeldzame vorm van kanker die begint in een type witte bloedcellen, de T-lymfocyten of T-cellen genaamd, die overvloedig aanwezig zijn in de huid

Als de roodheid in uw gezicht niet binnen twee weken vanzelf is verdwenen, raadpleeg uw dermatoloog. Een goede diagnose is belangrijk omdat er zoveel aandoeningen zijn (sommige potentieel ernstig) die uw gezicht rood kunnen maken, aldus de AAD.

Wat veroorzaakt gebroken haarvaten in het gezicht van een kind?

Hoewel gebroken bloedcapillairen vaker voorkomen bij oudere mensen, kan iedereen ze op hun gezicht krijgen, inclusief kinderen. Net als volwassenen kunnen kinderen gevoeliger zijn voor deze kleine, spinachtige rode bloedvaten dankzij hun genen en omgevingsfactoren (zoals overmatige blootstelling aan UV), volgens de Nicklaus Kinderziekenhuis. Gelukkig zijn deze kleine rode lijntjes in het gezicht geen probleem, omdat ze meestal onschadelijk zijn voor de gezondheid van uw kind. Maar neem natuurlijk contact op met een kinderarts als u zich zorgen maakt.

Wat veroorzaakt gebroken haarvaten op de benen?

Gebroken haarvaten op de benen, ook wel spataderen genoemd, komen voor wanneer de kleine bloedvaten dicht bij het huidoppervlak zwak worden en opzwellen. Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom dit gebeurt, zijn enkele mogelijke redenen volgens de Cleveland Clinic:

 • Hormonale veranderingen
 • Genetische syndromen
 • Bindweefselziekten
 • Letsel of trauma

Volgens de Cleveland Clinic is de kans ook groter dat je gebroken haarvaten op je benen krijgt als je de volgende risicofactoren hebt:

 • Je staat of zit lange tijd
 • U heeft naaste biologische familieleden met spataderen of spataderen
 • Je hebt obesitas
 • je bent zwanger
 • U maakt gebruik van hormonale anticonceptie
 • Bij overgangsklachten gebruikt u hormoontherapie
 • Je brengt veel tijd door in de zon
 • Je rookt (of rookte vroeger)

Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, recente, robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen tijdens uw welzijnsreis.

 1. Akdeniz, M et al. “Heeft de inname van vocht via de voeding invloed op de hydratatie van de huid bij gezonde mensen? Een systematisch literatuuronderzoek.” Huidonderzoek en -technologie: officieel tijdschrift van International Society for Bioengineering and the Skin (ISBS) [and] Internationale Vereniging voor Digitale Beeldvorming van de Huid (ISDIS) [and] Internationale Vereniging voor Huidbeeldvorming (ISSI) vol. 24,3 (2018): 459-465. doi:10.1111/srt.12454


Related Posts

 • Lifestyle
 • June 17, 2024
 • 4 views
 • 4 minutes Read
Can Spending Time in Nature Help Cure Addiction?

As lives become increasingly urbanized, people are losing their connection with nature. In the search for luxury and comfort, most people forget that true luxury lies in spending time…

 • Lifestyle
 • June 17, 2024
 • 5 views
 • 5 minutes Read
Essential tips for solo female travelers in Europe

Embarking on a solo adventure in Europe as a woman can be one of the most enriching and stimulating experiences of your life. From the charming cobbled streets of…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Trump's proposal to exempt tips from taxes could cost $250 billion

 • June 18, 2024
Trump's proposal to exempt tips from taxes could cost $250 billion

Bedtime battles: 1 in 4 parents say their child can't sleep because they're worried or anxious

 • June 18, 2024
Bedtime battles: 1 in 4 parents say their child can't sleep because they're worried or anxious

Finbourne is raising $70 million for technology that turns dust from financial data into AI gold

 • June 18, 2024
Finbourne is raising $70 million for technology that turns dust from financial data into AI gold

Here are the best fiction books to read this summer : NPR

 • June 18, 2024
Here are the best fiction books to read this summer : NPR

RBA decision, S&P record high

 • June 18, 2024
RBA decision, S&P record high

The blood test for Alzheimer's ensures faster diagnoses and high accuracy at Mayo Clinic

 • June 18, 2024
The blood test for Alzheimer's ensures faster diagnoses and high accuracy at Mayo Clinic

Apple embraces open-source AI with twenty Core ML models on the Hugging Face platform

 • June 18, 2024
Apple embraces open-source AI with twenty Core ML models on the Hugging Face platform

The European election results raise fears about the weakening of climate ambitions

 • June 18, 2024
The European election results raise fears about the weakening of climate ambitions

Kansas is suing Pfizer for 'misleading statements' about its COVID vaccine

 • June 18, 2024
Kansas is suing Pfizer for 'misleading statements' about its COVID vaccine

Remco Evenepoel: The Tour de France contender who might have played for Belgium at Euro 2024

 • June 18, 2024
Remco Evenepoel: The Tour de France contender who might have played for Belgium at Euro 2024

Juneteenth Hack brings together black artists with augmented reality technology

 • June 18, 2024
Juneteenth Hack brings together black artists with augmented reality technology