De spanningen tussen Donald Trump en Kari Lake lopen op in de Senaatsrace in Arizona

Voormalig president Donald Trump heeft lange tijd een zwak gehad voor zijn acoliet Kari Lake, de verwachte kandidaat voor de Republikeinse Senaat in Arizona, en grapte dat Lake zich zou richten op zijn valse beweringen dat de verkiezingen van 2020 waren gestolen, zelfs als haar werd gevraagd naar het weer.

Maar sinds Lake aan de race deelnam, heeft Trump herhaaldelijk zijn scepsis geuit over haar politieke vooruitzichten in een staat die hij ziet als de sleutel tot zijn poging om terug te keren naar het Witte Huis. ergernis over haar frequente aanwezigheid in zijn resort in Florida, volgens vijf mensen uit zijn omgeving, die op voorwaarde van anonimiteit spraken om zijn opmerkingen te beschrijven.

Vorig jaar, nadat ze maandenlang had gemopperd dat ze te vaak in zijn Mar-a-Lago Club was, Trump stelde Lake vriendelijk voor om de club te verlaten en het campagnespoor in Arizona te gaan volgen, volgens een persoon die rechtstreeks op de hoogte was van zijn opmerkingen. Trump heeft anderen ook gevraagd of ze echt kan winnen in Arizona en of ze zijn eigen peilingscijfers naar beneden kan halen terwijl hij in 2024 opnieuw het presidentschap nastreeft, zeiden adviseurs.

Tot dusver heeft er geen publiek schisma plaatsgevonden tussen Trump en Lake, en de Senaatskandidaat was deze maand opnieuw in Mar-a-Lago voor een inzamelingsactie. Maar de frustratie van Trump over Lake is het afgelopen jaar alleen maar groter geworden, waardoor de spanning tussen de vermoedelijke presidentskandidaat van de Republikeinse Partij en een van zijn meest prominente volgelingen is toegenomen. Dit doet twijfel rijzen over de vraag of de Republikeinen een voldoende verenigd front kunnen vormen om een ​​belangrijke wedstrijd in de Amerikaanse Senaat en een verkiezingsstrijd te winnen. presidentiële slagveldstaat.

Trump heeft Lake nu vrijwel uitgesloten als vice-presidentiële keuze, waarbij hij tegen meerdere adviseurs opmerkte dat hij haar niet als vice-president zou kiezen omdat ze de gouverneursrace van 2022 in Arizona had verloren, waarvan hij geloofde dat deze te winnen was. “Ze heeft niet gewonnen”, zei hij eerder dit jaar tegen een politieke bondgenoot tijdens een diner in Mar-a-Lago.

De topadviseurs van Trump waren woedend nadat een bondgenoot van Lake een opname had vrijgegeven waarin de toenmalige Republikeinse voorzitter van Arizona, Jeff DeWit, haar aanmoedigde om uit de Senaatsrace te blijven, wat de partijvoorzitter in verlegenheid bracht en hem ertoe bracht af te treden.

Trump was meer verbaasd dan boos toen hij over het incident in januari hoorde, volgens drie mensen die zijn reactie kennen. ‘Ze neemt alles op?’ vroeg hij, terwijl hij in een hotelsuite in New Hampshire zat voordat hij het podium betrad op de avond dat hij de voorverkiezingen van die staat won. “Dat is goed om te weten.”

De voormalige televisienieuwslezer vervreemdde enkele gematigde Republikeinen in de staat tijdens haar mislukte poging om het gouverneurschap te bemachtigen, toen ze de volgelingen van wijlen Republikeinse senator John McCain afwees en later tevergeefs probeerde haar verlies voor de rechtbank ongedaan te maken. Maar haar sterke band met rechtse kiezers maakte het zo goed als zeker dat ze een Republikeinse voorverkiezing zou winnen zodra ze haar kandidaatstelling voor de Senaat in oktober aankondigde, met de steun van Trump. Republikeinen hopen deze verkiezingscyclus de controle over de Senaat te winnen terwijl ze concurreren op een gunstige kaart van rode en paarse staten zoals Arizona, waar de goedkeuringsscore van president Biden onder water staat.

Nadat het Hooggerechtshof van Arizona deze maand een vrijwel totaal abortusverbod nieuw leven had ingeblazen, gebruikten zowel Trump als Lake aanvankelijk soortgelijke gespreksonderwerpen door er bij de Republikeinse wetgevers op aan te dringen de impopulaire wet uit 1864, die de kern van de zaak vormt, in te trekken, in de hoop neutraliseer het als een campagnekwestie. Lake heeft recentelijk echter staatsfunctionarissen bekritiseerd omdat ze de wet niet handhaafden.

In januari maakten de Republikeinen in Arizona privé alarm bij Trump over de kandidatuur van Lake. Tijdens één gesprek vroeg de voormalige president om een ​​inschatting van zijn positie in de staat, aldus een persoon die bekend was met het gesprek. De Republikein vertelde hem dat hij in goede vorm was, maar dat Lake in de problemen zat, grotendeels vanwege haar aanvallen op de Republikeinen van McCain, die ze tijdens haar eerste verkiezingscampagne aanspoorde om ‘verdomme uit de Republikeinen te stappen’. (Ze heeft sindsdien gezegd dat deze opmerking voor de grap was gemaakt.)

Na een reeks gedetailleerde vragen voor dit verhaal te hebben gesteld, stuurde de Trump-campagne een verklaring via woordvoerder Jason Miller.

“Kari Lake is een slimme en onbevreesde leider die zal WINNEN in Arizona en ons zal helpen de Senaat onder Republikeinse controle te brengen. Kari's tegenstander, Ruben Gallego, is een Open Grenzen RADICAL, die SLECHT is op het gebied van inflatie en ZACHT op het gebied van terroristen en misdaad”, aldus de verklaring, toegeschreven aan Trump.

Lake heeft Miller ook ingehuurd om haar campagne te helpen.

“Kari Lake voert een sterke campagne, haalt het geld op dat nodig is om in november te winnen en benadrukt de belangrijkste kwesties die belangrijk zijn voor de kiezers: inflatie en de grenscrisis”, zei Garrett Ventry, een senior adviseur van de Lake-campagne, in een verklaring. “Kari is een van de sterkste bondgenoten van president Trump. Ze blijft sterk in haar opiniepeiling tegen haar extreem-linkse tegenstander, die nog steeds grotendeels onbekend is bij de kiezers in Arizona.”

Sommige Republikeinen hebben betoogd dat Lake en Trump elkaar op de proef zullen stellen als ze gebruik maken van hun verbinding met de conservatieve basis. Trump en Lake verloren elk ternauwernood hun race in de staat – in 2020 voor Trump en 2022 voor Lake.

“Ik denk dat Trump Arizona gaat winnen. En dus zal zij ook winnen”, zei senator Rick Scott (R-Fla.), die toezicht hield op het Nationale Republikeinse Senaatscomité in 2022, toen de partij een reeks Senaatsraces verloor waarbij extreme kandidaten betrokken waren. “Ik denk dat ze elkaar zullen helpen.”

Maar privé maken sommige Republikeinse senatoren zich zorgen dat Lake geen sterke kandidaat is in Arizona tegen haar verwachte rivaal, Rep. Ruben Gallego (D-Ariz.), omdat ze zoveel centrumrechtse en gematigde Republikeinen heeft vervreemd, en omdat ze dat blijft doen. onderschrijven de valse beweringen dat zowel de verkiezingen van 2020 als die van 2022 zijn gestolen, volgens een persoon die betrokken is bij meerdere races in de Senaat. Toen Lake adviseurs van de leiding van de Senaat ontmoette, heeft ze betoogd dat ze een teamspeler is – en zei ze dat ze daarom door het land reist om geld in te zamelen en anderen te helpen, zei een persoon die bekend was met de gesprekken.

Senatoren gaan haar niet publiekelijk bekritiseren, zei deze persoon, omdat ze willen dat de Democraten geld in de staat uitgeven – en “zij is de kandidaat die we hebben”, zei deze persoon.

'Ze zeggen steeds dat ze een teamspeler is en al dat reizen maakt,' zei de persoon. “Ons standpunt is: als je het team wilt helpen, ga dan naar huis en win de stoel.”

Sinds ze in oktober haar campagne voor de Senaat aankondigde, heeft Lake meer dan een dozijn reizen buiten de staat gemaakt, zo blijkt uit haar berichten op sociale media en nieuwsberichten. Ze omvatten een Trump-bijeenkomst in Hialeah, Florida, in november, campagne voeren in Iowa in januari en campagne voeren voor Republikeinse Senaatskandidaat Bernie Moreno in Ohio in maart. In april voerde ze campagne voor voormalig Trump-functionaris Brian Jack in Georgia en woonde ze een inzamelingsactie voor zichzelf bij in Huntsville, Ala.

Lake heeft de zuidelijke grens ook minder vaak bezocht dan Gallego sinds ze haar bod voor de Senaat had aangekondigd, ook al heeft ze geprobeerd het harde optreden tegen illegale immigratie tot een kernpunt van haar boodschap te maken.

Republikeinen zowel binnen als buiten de staat zei dat Lake in Arizona agressiever campagne zou moeten voeren op het gebied van grensbeveiliging en illegale immigratie, gezien de toegenomen bezorgdheid van de kiezers over deze kwesties in de grensstaat. “Er bestaat zeker bezorgdheid dat ze te veel tijd buiten Arizona doorbrengt met het zoeken naar andere mensen en geen tijd in de staat doorbrengt”, zei een Republikeinse strateeg, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om de race openhartig te bespreken.

“Kari Lake praat meer over de steun van de Democraten, en specifiek Ruben Gallego, voor open grenzen dan welke andere kandidaat in het land dan ook”, zei NRSC-woordvoerder Tate Mitchell in een verklaring. “Het enige wat The Washington Post hoeft te doen om dit te bevestigen is door naar haar Twitter-feed te kijken of een Kari Lake-evenement bij te wonen.”

Veel Republikeinen zeggen ook dat Lake haar aanpak snel moet verbreden om in contact te komen met kiezers van alle overtuigingen die niet diep betrokken zijn bij het politieke proces, maar zich bekommeren om de richting van de staat en het land.

“Ze moet af van het idee dat de Trump-vleugel van de partij genoeg zal zijn om haar bij de algemene verkiezingen over de finish te krijgen”, zegt GOP-consulent Chad Willems, die succesvolle landelijke en lokale campagnes heeft geleid in de Verenigde Staten. 25 jaar staat. “Vooral als het hier om algemene verkiezingen gaat, moet je beginnen te praten over dingen waar het bredere electoraat om geeft, en Kari deed dat twee jaar geleden niet.”

Voormalig congreslid van de Republikeinse Partij uit Arizona, John Shadegg, zei dat hij tegen Lake heeft gezegd dat zij zich moet concentreren op het winnen van kiezers uit het middensegment.

“In mijn gesprekken met haar zei ik: 'Kijk, ik ben blij dat je filosofisch gedreven bent, maar de realiteit is dat de meeste kiezers dat niet zijn'”, zei hij, terwijl hij zich een gesprek herinnerde. “Als ze in extreem-rechtse filosofische termen met hen praat, raakt dat hen niet.”

Gallego zendt al televisiereclame uit waarin zijn militaire dienst wordt getoond – een inspanning die Lake niet heeft geëvenaard, omdat haar fondsenwerving achterblijft bij die van Gallego. Eind vorig kwartaal had ze ongeveer 2,5 miljoen dollar contant geld bij de hand, vergeleken met bijna 10 miljoen dollar die werd gerapporteerd door de Gallego-campagne.

Maar de reizen buiten de staat kunnen haar helpen met donaties terwijl ze het hoofd moet bieden aan de formidabele fondsenwerving van Gallego.

“Elke kandidaat heeft een aantal verschillende verplichtingen, omdat je het geld wilt kunnen inzamelen om je campagne te financieren en soms gaat dat gepaard met reizen”, zei senator John Barrasso (R-Wyo.), de derde Republikein in de Senaat. die Lake steunde en met haar campagne heeft gevoerd. ‘Ze is gefocust op Arizona.’

Lake's optreden voor Moreno in Ohio deed de wenkbrauwen fronsen in Washington, aangezien hij in zijn race aantoonbaar in een betere positie verkeert dan zij in de hare. Republikeinse super-PAC’s hebben al tientallen miljoenen dollars aan zendtijd gereserveerd in Ohio om Moreno te stimuleren, maar die reserveringen zijn nog niet uitgekomen om Lake in het paarse Arizona te helpen, een doelwit met een lagere prioriteit waar Republikeinse kandidaten het de afgelopen paar cycli niet goed hebben gedaan. .

Lake is ook verwikkeld in intern wantrouwen van de Republikeinse partij over haar in haar thuisstaat.

Nadat Lake haar campagne voor de Senaat had gelanceerd, probeerde ze tijdens haar mislukte campagne om gouverneur te worden in 2022 de hekken te herstellen met dezelfde Republikeinen die ze aan de kaak stelde als ‘RINO’s’, of Republikeinen in naam, in de hoop hen achter haar bod te verenigen. Ze verontschuldigde zich niet voor haar opmerkingen, en deinsde ook niet terug voor ongegronde beweringen dat de verkiezingen van haar waren gestolen, zeiden ze, waardoor velen van hen teleurgesteld waren – en er niet van overtuigd waren dat ze de algemene verkiezingen zou kunnen winnen.

Dan, DeWit, de voormalige voorzitter van de staatspartij, had dat wel gedaan vertelde verschillende Republikeinen dat veel kiezers Lake niet serieus zouden nemen als kandidaat voor de Senaat, en zeiden dat ze ingewikkelde binnenlandse en buitenlandse kwesties niet begreep, volgens mensen die op de hoogte waren van zijn opmerkingen en die spraken op voorwaarde van anonimiteit om ze te bespreken.

Kort daarna, toen de Republikeinen in Arizona zich voorbereidden om bijeen te komen voor een jaarlijkse bijeenkomst, bracht een bondgenoot van Lake audio uit van wat DeWit heeft beschreven als bewerkte stukken van zijn gesprek met Lake. Deze stap veroorzaakte verzet tegen Lake bij enkele van haar eigen aanhangers, van wie velen DeWit beschouwden als een loyale Trump-bondgenoot die zich het afgelopen decennium had gewijd aan het helpen van de voormalige president.

De aflevering maakte een einde aan elke wens van sommige gekozen Republikeinen in de staat om met haar te communiceren, uit angst dat ze in het geheim konden worden opgenomen.

“Of ze nu op Kari Lake stemmen of niet, ze vertrouwen haar niet”, zei een machtige Republikein die deze functie bekleedt. “Ze denken dat ze worden opgenomen en het is een lopende grap.”

Wingett Sanchez rapporteerde vanuit Phoenix.

Related Posts

 • World
 • May 16, 2024
 • 16 views
 • 4 minutes Read
Trump Camp is reportedly 'annoyed'. Biden called his debate bluff

As Americans head to the polls in 2024, the future of our country hangs in the balance. At HuffPost, we believe that a free press is crucial to creating an…

 • World
 • May 16, 2024
 • 12 views
 • 2 minutes Read
Three people died in a small plane crash in Tennessee that left a field of debris half a mile long, officials say

15/05: CBS Morning News 24:11 All three people on board were killed Wednesday when a small plane crashed near Franklin, Tennessee, authorities said. The single-engine Beechcraft V35 crashed around noon…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

How a school district is using AI to solve its bus driver shortage

 • May 28, 2024
How a school district is using AI to solve its bus driver shortage

Secret list of reasons why the president could lose revealed

 • May 28, 2024
Secret list of reasons why the president could lose revealed

Gael Monfils interview: Roland Garros, showmanship, Svitolina and Skai

 • May 28, 2024
Gael Monfils interview: Roland Garros, showmanship, Svitolina and Skai

Why I Love My CSA (It's More Than the Weekly Box of Fresh Produce)

 • May 28, 2024
Why I Love My CSA (It's More Than the Weekly Box of Fresh Produce)

DNC will nominate Biden and Harris through virtual proceedings ahead of the convention

 • May 28, 2024
DNC will nominate Biden and Harris through virtual proceedings ahead of the convention

Feeding peanuts to young children may reduce allergy risk: study

 • May 28, 2024
Feeding peanuts to young children may reduce allergy risk: study

Robert De Niro criticizes Trump outside the criminal trial

 • May 28, 2024
Robert De Niro criticizes Trump outside the criminal trial

A newly authenticated Caravaggio painting goes on display in Spain: NPR

 • May 28, 2024
A newly authenticated Caravaggio painting goes on display in Spain: NPR

Best non-gamstop casinos in 2024

 • May 28, 2024
Best non-gamstop casinos in 2024

California Catholic High School Stops Student's MAGA-Style Patriotic Speech (Video) | The Gateway expert

 • May 28, 2024
California Catholic High School Stops Student's MAGA-Style Patriotic Speech (Video) | The Gateway expert

Air Force vets reveal how a top-secret base left them sick with tumors

 • May 28, 2024
Air Force vets reveal how a top-secret base left them sick with tumors