Hoe Death Valley National Park probeert bezoekers in leven te houden tijdens recordhitte

Terwijl de temperaturen opliepen tot 128 graden, kregen de parkwachters van Death Valley National Park een telefoontje dat een groep van zes motorrijders raakte in noodAlle beschikbare artsen snelden naar de plaats van het ongeluk en de parkwachters stuurden de twee ambulances van het park.

Het was een 'all hands-on-deck call', aldus Spencer Solomon, de medische noodcoördinator van Death Valley National Park. De oververhitte lucht was te ijl voor een noodhelikopter om te reageren, maar het team vroeg om wederzijdse hulp van nabijgelegen brandweerkorpsen.

Ze kwamen zaterdag aan en troffen een motorrijder bewusteloos aan, en medici probeerden hem tevergeefs te reanimeren. Een andere motorrijder die bewusteloos was geraakt, werd in een ambulance geladen, waar ambulancepersoneel het slachtoffer snel met ijs probeerde te koelen terwijl ze hem naar een intensive care-afdeling in Las Vegas vervoerden. De vier andere motorrijders werden ter plekke behandeld en ontslagen.

Door de recordhitte die Californië en een groot deel van het westen van de VS onlangs teisterde, was het in Death Valley sinds 4 juli elke dag minstens 52 graden Celsius. Volgens de National Weather Service zal daar tot het weekend waarschijnlijk geen verandering in komen.

Toerist Dave Hsu (links) doet alsof hij het koud heeft terwijl zijn vriend Tom Black een foto maakt bij de digitale thermometer van het Furnace Creek Visitor Center.

Extreme hitte is zowel een van de grootste intriges van Death Valley als de meest serieuze veiligheidszorg. Het is niet ongewoon dat er in een willekeurige zomer een paar mensen in het park sterven aan een hitteberoerte.

De vallei ligt 60 meter onder zeeniveau en wordt omringd door steile, torenhoge bergketens die warmte vasthouden. Hierdoor behoort de vallei steevast tot de warmste plekken op aarde.

In de zomer plannen internationale reizigers hun reizen vaak zonder rekening te houden met het weer. (Alle zes mannen die zaterdag het slachtoffer werden van extreme temperaturen nabij Badwater Basin, kwamen uit Duitsland.)

Maar zelfs inwoners van Zuid-Californië die bekend zijn met de helse reputatie van Death Valley, trekken naar het park om de buitenaardse hitte te ervaren.

“In LA zeiden mensen: 'Nee, ga daar niet heen; je bent gek',” zei Nick Van Schaick, die het park eerder deze week bezocht. Hij had de nacht doorgebracht in het nabijgelegen stadje Beatty, Nev., en was toen dinsdagochtend vroeg het park ingereden. “Ik weet het niet. … Er is iets fascinerends aan dit landschap.”

Een weg loopt door een woestijn.

Bezoekers van Death Valley National Park rijden het park in en uit via Highway 190 door de Panamint Valley, waar de temperaturen onlangs opliepen tot wel 52 graden Celsius.

Volgens deskundigen zijn vrijwel alle sterfgevallen als gevolg van hitte te voorkomen, maar wat hitte zo gevaarlijk maakt, is dat het ongemerkt toch op de slachtoffers afkomt.

Het risico van de hitte in Death Valley lijkt pijnlijk duidelijk. Het is moeilijk om de tientallen “Heat kills”-borden in het park te missen, en als je daar voor het eerst uit een auto stapt, voelt het alsof je je gezicht in een open oven steekt. Binnen enkele seconden beginnen je ogen te branden en barsten je lippen. Je huid voelt helemaal droog aan — ook al zweet je hevig, het zweet verdampt bijna onmiddellijk.

Maar een van de eerste symptomen die mensen ervaren zodra hun kerntemperatuur begint te stijgen, is verwarring. Dit kan ertoe leiden dat iemand niet meer kan herkennen dat er iets mis is of niet weet hoe hij zichzelf kan redden.

Uit onderzoek is ook gebleken dat hoewel bijna iedereen begrijpt hoe je hitteziekte kunt voorkomen, te weinig mensen actie ondernemen om zichzelf te beschermen. Dat komt deels doordat velen denken dat ze als enige in staat zijn om met hitte om te gaan, terwijl dat in feite niet zo is. In 2021, een bezoeker van Death Valley is overleden door de hitte, slechts enkele dagen nadat een andere bezoeker op hetzelfde pad was overleden.

Het is een dubbele klap. Wandelaars negeren de symptomen van hitte-uitputting omdat ze enthousiast zijn om te wandelen of nergens anders heen kunnen, zei Bill Hanson, een instructeur voor Wilderness Medical Associates International en een vluchtparamedicus in centraal Texas die gespecialiseerd is in hittegerelateerde noodgevallen. Dan, “wanneer iemand een vrij diepe staat van hitte-uitputting bereikt — wat op zichzelf geen dodelijke aandoening is — en ze zich nog steeds in die omgeving bevinden, is de kans kleiner dat ze de juiste beslissingen nemen en het proces omkeren … omdat ze een verminderd vermogen hebben om überhaupt goede beslissingen te nemen.”

Een van de redenen dat mensen snel overvallen worden door extreme hitte is dat er maar één route is waarlangs hitte het lichaam verlaat. Bloed transporteert warmte van onze kern naar onze huid, en als de wind te heet is om warmte van ons af te voeren, kan het lichaam het alleen vrijgeven door middel van verdamping van zweet. Al dat zweet dat op de grond druppelt of van het gezicht wordt geveegd, is een gemiste kans om af te koelen.

Mensen staan ​​op een witte vlakte.

Bezoekers wandelen over de zoutvlakten bij Badwater Basin en profiteren van de koelere ochtendtemperaturen, terwijl het kwik in Death Valley National Park tot wel 52 graden Celsius zou kunnen stijgen.

In Death Valley is de lucht zo droog dat zweet heel gemakkelijk verdampt, in tegenstelling tot vochtige klimaten waar de atmosfeer meer vocht bevat. Bij hevig zweten treedt echter snel uitdroging op. Het park raadt bezoekers aan hun best te doen om het verloren water aan te vullen en minstens een gallon per dag te drinken als ze tijd besteden aan fysieke activiteiten buiten.

Maar zweten en voortdurend hydrateren werken slechts tot op zekere hoogte.

“Een omgeving van 130 graden … het vermogen van een menselijk lichaam om in die omgeving te bestaan ​​zonder enige technologische ondersteuning, zal een beperkte houdbaarheid hebben”, aldus Hanson.

Daarom adviseert het park om bij extreme hitte nooit na 10.00 uur te gaan wandelen. Ook raden we aan om niet meer dan vijf minuten van de dichtstbijzijnde airconditioning vandaan te blijven, ongeacht of dat in een auto of gebouw is.

In de hitte kan het ook levens redden om in groepen te blijven. Hoewel het voor een verward slachtoffer van een hitteziekte moeilijk kan zijn om de symptomen te herkennen of te onthouden hoe hij zichzelf kan redden, kunnen vrienden problemen signaleren. Over het algemeen geldt: als je moeite hebt met iets dat normaal gesproken gemakkelijk voor je is — fysiek of mentaal — stop dan om uit te rusten en zoek onmiddellijk koelere omstandigheden op.

Spierkrampen zijn vaak het eerste teken dat het lichaam moeite heeft om koel te blijven. Ze zijn waarschijnlijk veroorzaakt door een giftig mengsel van uitdroging, spiervermoeidheid en een gebrek aan elektrolyten zoals natrium, die essentieel zijn voor het transporteren van water en voedingsstoffen door het lichaam. Krampen zijn een teken dat het proces van het lichaam om warmte af te voeren onder stress staat.

Een vrouw maakt een foto van een woestijnlandschap.

Steffi Meister, een bezoeker van Death Valley National Park uit Zwitserland, fotografeert het landschap bij Zabriskie Point, waar de temperaturen onlangs opliepen tot wel 52 graden Celsius.

Terwijl het lichaam worstelt, begint de hitte-uitputting toe te slaan. De hersenen, het hart en andere organen raken vermoeid van het werken om de typische lichaamstemperatuur van 98 graden te handhaven. Als het lichaam de 101 graden passeert, kunnen slachtoffers duizeligheid, verwarring en hoofdpijn ervaren. Het is niet ongewoon dat ze overgeven, zich zwak voelen of zelfs flauwvallen.

Als het lichaam de 104 graden passeert, kan het hele centrale zenuwstelsel — dat in de eerste plaats verantwoordelijk is voor het reguleren van warmte — de stress van de hoge temperaturen niet meer aan. Het begint uit te schakelen. Het slachtoffer kan zo verward en gedesoriënteerd raken dat hij of zij geen zin meer heeft. Het kan zelfs niet meer zijn om te communiceren. Het slachtoffer kan epileptische aanvallen krijgen en in coma raken.

“Als parkarts ben ik van mening dat je naar het ziekenhuis moet als je niet reageert,” zei Solomon, “omdat je hersenen dan in feite aan het koken zijn.”

Op dit punt heeft de hitte onherstelbare schade aangericht, waardoor het slachtoffer jarenlang invalide kan zijn. Als de interne temperaturen niet snel dalen, wordt de dood een zeer reële mogelijkheid. Organen kunnen binnen enkele uren falen, waardoor het slachtoffer sterft, zelfs nadat hun temperatuur begint te dalen.

Hitteziekte kan binnen enkele minuten optreden of het kan uren duren om zich te ontwikkelen. “Er is een vreemd fenomeen waarbij we twee keer per dag 112-oproepen krijgen van mensen die ziek zijn geworden” vanwege hitteziekte, zei Solomon.

De ene is midden in de middag, wanneer de hitte het ergst is. De andere is rond 23.00 uur — bezoekers voelen zich overdag prima, maar raken steeds meer uitgedroogd naarmate ze zich blijven inspannen. “Dan checken ze in op hun hotelkamer en worden ze ziek,” zei Solomon.

In sommige extreme gevallen kan een hitteberoerte iemand zo snel overweldigen dat spierkrampen en andere symptomen van hitte-uitputting geen tijd hebben om zich te manifesteren. Het noodhulpteam van Death Valley krijgt in de zomer doorgaans twee of drie meldingen van hitteziekte per week, waarbij bezoekers symptomen ervaren die uiteenlopen van milde vermoeidheid tot bewusteloosheid.

Deskundigen op het gebied van hitteberoerte zijn het er unaniem over eens dat de meest effectieve behandeling is om de patiënt zo snel mogelijk af te koelen.

“De sleutel tot overleving is om hun lichaamstemperatuur binnen 30 minuten na het optreden van de aandoening onder de 104 te krijgen”, aldus Douglas Casa, hoogleraar kinesiologie aan de Universiteit van Connecticut en algemeen directeur van het Korey Stringer Institute, een vooraanstaande stem in de behandeling van hitteberoertes. “Het is 100% overlevingskans als je dat doet, wat verbazingwekkend is, want er zijn niet veel levensbedreigende noodsituaties in de wereld waarbij de overlevingskans 100% is als ze correct worden behandeld.”

De snelste manier om een ​​patiënt te koelen is een koel ijsbad, experts zeggen. Hanson zei dat zijn team in Texas een ijsbad op een helikopter zal vliegen en het slachtoffer midden in de woestijn zal afkoelen totdat hun temperatuur stabiliseert voordat de medici ze überhaupt vervoeren.

In Death Valley is het echter bijna onmogelijk om slachtoffers een ijsbad te geven. De hete lucht is zo ijl dat het team geen helikopters kan besturen. In plaats daarvan nemen ze een lijkzak mee en koelen ze het slachtoffer binnenin met ijs en koele handdoeken terwijl ze per ambulance worden vervoerd.

Hoewel er regelmatig noodgevallen voorkomen, zegt het park dat ze te voorkomen zijn. Als mensen de richtlijnen van het park volgen, kunnen ze de hitte veilig ervaren.

“Het is echt een reden waarom sommige mensen hierheen komen — omdat dit een van de weinige plekken op aarde is waar je kunt voelen hoe die hitte voelt,” zei toezichthoudend parkwachter Jennette Jurado. “Het is onze taak als parkwachters om ons uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat mensen deze ervaringen kunnen hebben en aan het einde van de dag veilig naar huis kunnen gaan en deze ervaringen kunnen herinneren.”

Vier mensen in een zwembad.

Bezoekers kunnen laat in de middag een duik nemen in het zwembad bij Furnace Creek, waar de temperatuur in Death Valley National Park rond de 49 graden Celsius blijft.

Voor Jurado ziet een veilig bezoek eruit als toevlucht zoeken in airconditioning tijdens de heetste delen van de dag en de hitte ervaren in korte intervallen van vijf minuten. De overgrote meerderheid van de bezoekers kiest deze aanpak. Als ze al wandelen, is het vroeg in de ochtend en verliezen ze de auto nooit uit het oog. De rest van de dag hangen ze rond in het hotel of bij het zwembad — of ze verlaten het park.

Hoewel het mogelijk is dat iemand zichzelf er — ten onrechte — van kan overtuigen dat een hittegolf van 32 graden Celsius in de stad hem of haar persoonlijk niet zal treffen, is dat veel moeilijker tijdens een hittegolf in Death Valley.

Ironisch genoeg maakt dit Jurado meer bezorgd over de koelere dagen in het park, wanneer bezoekers misschien niet zo op hun hoede zijn. Toen wandelaars een paar jaar geleden binnen een paar dagen van elkaar stierven, was het een ongewoon koele 105 graden in het park.

“Het is het niveau van hitte waarbij mensen denken: 'Oh, het is niet zo warm als in Death Valley, ik kan langer wandelen — ik kan meer risico's nemen'”, aldus Jurado.

Related Posts

 • Science
 • July 18, 2024
 • 2 views
 • 2 minutes Read
NASA cancels lunar rover mission due to skyrocketing costs and launch delays

NASA has announced that it is canceling its Viper lunar rover project due to high costs and launch delays. The Viper rover was to explore the moon's south pole in…

 • Science
 • July 18, 2024
 • 2 views
 • 8 minutes Read
In 'Omnivore,' Noma chef René Redzepi explores the future of food

To deserve three Michelin stars and that your restaurant is voted the best in the world five times may be enough for most chefs, but René Redzepi has set its…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Trump Bitcoin Conference Fundraising Tickets for Nashville Soiree Hit $844,600 Max

 • July 19, 2024
Trump Bitcoin Conference Fundraising Tickets for Nashville Soiree Hit $844,600 Max

Solar parks with rainwater management reduce runoff and erosion, research shows

 • July 19, 2024
Solar parks with rainwater management reduce runoff and erosion, research shows

Food aroma research could help explain why meals in space taste bad

 • July 19, 2024
Food aroma research could help explain why meals in space taste bad

The mindset, technology and tools holding back e-commerce

 • July 19, 2024
The mindset, technology and tools holding back e-commerce

Writer Shalom Auslander catalogs his lifelong battle with self-contempt in ‘Feh’ : NPR

 • July 19, 2024
Writer Shalom Auslander catalogs his lifelong battle with self-contempt in ‘Feh’ : NPR

Canadian Jacob Shaffleburg, Colombian Richard Rios and Copa America stars set for transfers

 • July 19, 2024

Trump speaks at RNC amid Biden election questions

 • July 19, 2024
Trump speaks at RNC amid Biden election questions

Stocks Making the Biggest After-hours Moves: ISRG, NFLX, PLUG

 • July 19, 2024
Stocks Making the Biggest After-hours Moves: ISRG, NFLX, PLUG

The Key to a Purposeful Life in a Distracted World

 • July 19, 2024
The Key to a Purposeful Life in a Distracted World

Groundcherry gets genetic upgrades: Garden wonder turns into agricultural powerhouse

 • July 19, 2024
Groundcherry gets genetic upgrades: Garden wonder turns into agricultural powerhouse

Is Kim Kardashian's Salmon Sperm Treatment Safe or Effective?

 • July 18, 2024
Is Kim Kardashian's Salmon Sperm Treatment Safe or Effective?